My everyday skincare routine

Click here for the English translation

Je huid verzorgen is heel belangrijk. Er is echter oneindig veel huidverzorging te vinden in de schappen van drogisterijen en parfumerieën. Je moet ook maar net weten welke huidtype je precies hebt, zodat je de juiste producten kunt kopen en dan ook maar hopen dat je huid er goed op reageert (voor degenen met een gevoelige huid onder ons).

Ik heb mijn huid laten analyseren bij Ici Paris XL door middel van een apparaat die kan meten hoe droog/vet je huid is, hoeveel SPF je nodig hebt en er zit ook een camera bij die kan laten zien hoe fijn/grof je poriën zijn. Zelf dacht ik altijd dat ik een normale/gemengde huid had. Uit de huidanalyse bij Ici Paris XL kwam als resultaat dat ik een vochtarme huid heb, een hoge SPF nodig heb (ik ben vrij bleek) en bijna onzichtbare poriën heb. 

Even kort uitgelegd wat voor kenmerken er bij verschillende huidtypen zijn:

Een droge huid
Een huid die trekkerig aanvoelt (wangen en rond de ogen), onzichtbare poriën, een ruwe huid, schilfertjes, een jeukerig gevoel. 

Een normale huid
Waarschijnlijk is de T-zone (voorhoofd, neus en kin) wat vetter dan de rest van het gezicht, maar de wangen voelen niet droog of vet aan. 

Een normaal/gemengde huid
Dit kun je zien als een normale huid die neigt naar droog waarbij de T-zone normaal is en je verder geen last hebt van een vette huid, maar de wangen zijn dan wel eerder aan de droge kant. 

Daarnaast heb je ook de normale huid die neigt naar vet waarbij de poriën op de T-zone groter zijn. Daar kan je dan wel eens last hebben van een glimmende huid en op de wangen heb je een normale huid.

Een vette huid
Grove poriën (vooral op de T-zone), een dikkere huid, de huid ziet er soms glimmend uit (vooral op de T-zone), soms last van zwarte puntjes en/of acné. 

Een gevoelige huid
Een huid dat vaak trekt, brandt, jeukt, schilfert en geïrriteerd raakt door producten zoals crèmes, zeep en parfums e.d., gevoelig voor zonnebrand, gevoelig voor kou, wind en temperatuurwisselingen, gevoelig voor allergieën.

Ik heb een vochtarme huid volgens de huidanalyse van ICI PARIS XL en de medewerker raadde mij ook aan om het goed te verzorgen met producten voor de droge huid. Ik vind het belangrijk om mijn vochtarme huid goed te hydrateren en ook ervoor te zorgen dat mijn huid het vocht goed opneemt en vasthoudt. Daarnaast gebruik ik ook dagelijks skincare tegen onzuiverheden, omdat ik wel af en toe last heb van puistjes en mee-eters. 

Dus, wat gebruik ik dan allemaal? Net als het 3-stappen systeem van Clinique doe ik het ook in stapjes, maar dan met mijn eigen producten naar keuze. 

IMG_7063

Stap 1 – make-up verwijderen (avond)
Ik gebruik altijd waterproof mascara en ik heb al diverse waterproof make-up removers geprobeerd. Toch blijf ik de Nivea Oogmake-up Remover Double Effect de allerbeste vinden. Deze moet je even goed schudden voor gebruik en daarna krijg je gemakkelijk de meest hardnekkige waterproof make up van je ogen/lippen af. Het gevoelige gebied rond de ogen wordt mild en efficiënt gereinigd en de wimpers worden beschermd.

Wat ik ook wel eens gebruik, is de Clinique Take The Day Off Cleansing Oil in combinatie met de Clinique Take The Day Off Cleansing Balm. De cleansing oil is soortgelijk aan de zojuist genoemde Nivea Oogmake-up Remover Double Effect, maar ik doe hiermee wel een stuk langer om waterproof mascara te verwijderen. Met de cleansing balm kan ik dit ook doen en gaat het een stuk sneller! De balsem kan overigens ook restanten van zonnebrandcrème effectief verwijderen en dat is dan wel weer handig. 

Voor de rest van mijn gezicht gebruik ik micellair water (van Garnier of Nivea) om de rest te verwijderen en te reinigen. 

Stap 2 – gezicht reinigen
In de ochtend en avond gebruik ik verschillende gezichtsreinigers. Zo gebruik ik ‘s ochtends onder de douche een facewash van Garnier: de Pure Active Reinigingsgel Anti-mee-eters. Ik heb het idee dat dit wel enigszins helpt tegen de puistjes die ik soms heb op mijn voorhoofd en kin. De mee-eters op mijn neus worden er niet echt minder op helaas.

‘s Avonds gebruik ik meestal de Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Crème Cleanser / Moisture Mask (voor de droge huid) of de Estée Lauder Perfectly Clean Multi-Action Foam Cleanser / Purifying Mask (voor de normaal/gemengde huid). Afhankelijk van waar mijn huid op dat moment behoefte aan heeft, pak ik één van de twee. 

IMG_7099

Stap 3 – toner
Een toner (ook wel tonic) verwijdert de laatste make-up resten, onzuiverheden en vuil voor een perfect schone huid. Daarnaast brengt een toner de ph waarde van de huid na het reinigen weer op peil en zorgt ervoor dat het vocht in de huid beter wordt vastgehouden. Momenteel gebruik ik Garnier Essentials verzachtende tonic voor de droge huid. Deze breng ik op mijn huid aan met een wattenschijfje. 

img_71101.jpg

Stap 4 – serum
Op de schone huid breng ik als serum de Advanced Night Repair Synchronized Recovery Complex II van Estée Lauder. Deze serum gebruik ik eigenlijk alleen om mijn huid goed voor te bereiden op mijn dag/nachtcrème, want ik heb nog lang geen zichtbare tekenen van huidveroudering. Toch gebruik ik deze serum, omdat het voor alle leeftijden is en het vocht heel goed vasthoudt. Doe maar eens een druppel van deze serum op je 1 hand en maak dan beide handen nat. Je zult zien dat je hand met het serum erop het water vasthoudt en op je andere hand het water eraf glijdt. Deze serum is tevens de best verkochte serum ter wereld.

Stap 5 – oogcrème
Ik gebruik oogcrème om de gevoelige huid rondom mijn ogen te hydrateren en te verzorgen. Echt wallen of rimpels heb ik nog helemaal niet, dus dit is ook meer ter voorkoming daarvan. Om enigszins ‘verkleuringen’ onder mijn ogen te verbeteren gebruik ik Optim-Eyes van Filorga. Deze is alleen verkrijgbaar bij Ici Paris XL

IMG_7132

Stap 6 – dag/nacht verzorging
Na de serum is het ‘s ochtends tijd voor mijn dagcrème. In de winter gebruik ik een rijke crème, zoals de Clinique Superdefense SPF 20 Daily Defense Moisturizer voor de droge tot zeer droge huid. In de zomer vind ik dan een dagcrème op gel-basis prettiger. Dan gebruik ik Biotherm Aquasource Everplump. Deze moisturizer is geschikt voor de gevoelige huid en kan je ook aanbrengen op je oog contouren. Biotherm Aquasource is zo heerlijk fris en ruikt ook lekker zoals de meeste producten van Biotherm ruiken. Ik heb daarna altijd het gevoel alsof mijn huid optimaal gehydrateerd is en mijn huid is daarna ook nóg zachter. 

‘s Avonds gebruik ik na de serum een nachtcrème. Zo’n 2 keer per week gebruik ik de Filorga Sleep & Peel herstellende nachtcrème. Dit is een nachtcrème die hydrateert en antioxiderend werkt. Aan de combinatie NCTF® en hyaluronzuur zijn zes zuren (AHA en BHA) met een verschillend molecuulgewicht toegevoegd, die een progressieve en gecontroleerde exfoliatie garanderen. Deze crème van Filorga is speciaal voor de huid die een tekort heeft aan glans en zachtheid. Sleep & Peel verzorgt de huid ‘’s nachts door de cel vernieuwing op te voeren. Aangezien dit een peeling is, gebruik ik het niet elke avond. Op de andere avonden van de week gebruik ik The Body Shop Drops of Youth Bouncy Sleeping Mask. Dit is een verfrissende masker, speciaal ontwikkeld om de eerste tekenen van veroudering aan te pakken. Voor een zachtere, gladdere en grondig gereinigde huid. Nogmaals: ik merk natuurlijk vooralsnog niks van het anti-aging gedeelte, maar ik vind dat dit mijn huid wel goed doet en goed hydrateert. Het is een wat plakkerige gel crème, maar het trekt redelijk snel in en de volgende ochtend is mijn huid super zacht. 

IMG_7155

Stap 7 – SPF / primer (overdag)
De Clinique Superdefense dagcrème heeft wel SPF 20, maar de Biotherm Aquasource dagcrème heeft helemaal geen SPF. Daarom gebruik ik liever standaard nog een extra SPF over mijn dagverzorging heen. Ik gebruik de Clinique City Sheer block SPF 25. Deze SPF is makkelijk te verdelen over je gezicht en is niet vettig. Het is transpiratie-bestendig en absorbeert overtollig talg. Deze zonnebrand is perfect afzonderlijk te gebruiken of als onzichtbare make-up primer. Mijn make-up blijft daadwerkelijk langer zitten hierdoor. 

Overige producten – bij een droge huid
Naast de bovengenoemde stappen, gebruik ik soms ook nog wel wat extra waar nodig. Zo heb ik in de winter wel eens last van droge plekken. Wat ik dan gebruik is Weleda Skin Food. Deze voedt echt alle plekjes op het lichaam die ruw en droog zijn. Het is weliswaar erg vettig, maar het werkt wel! 

Voor wat extra hydratatie op mijn gezicht gebruik ik, voornamelijk in de zomer, de Clinique Moisture Surge Extended Thirst Relief. Dit is een lichte, comfortabele crème/gel, zonder olie, die je huid 24 uur lang hydrateert. Het wordt door Clinique omschreven als een dagcrème die ook te gebruiken is als masker. Ik vind dat het een beetje lijkt op Biotherm Aquasource, maar wel lichter. Ik vind het zelf niet heel erg geschikt als volwaardige dagcrème en onder de verkopers in parfumerieën zijn de meningen hierover ook verdeeld. Ze raden het wel allemaal meer aan als toevoeging aan je dagverzorging en als masker. 

Daarnaast gebruik ik regelmatig een Japans product, namelijk de Hyaluronic Acid Lotion Premium van Hada Labo Gokujyun. Dit ben ik op aanraden van een vriendin gaan gebruiken. Het idee achter deze lotion is niet alleen om je huid te hydrateren, maar vooral om je huid te helpen om vocht vast te houden. Dit resulteert in een gladder, zachter en zichtbaar minder doffe huid.

IMG_7137

Overige producten – bij acné:
Bij puistjes is het natuurlijk het beste om deze met rust te laten, al vind ik dat zelf heel moeilijk. Als ik wil dat mijn puistjes snel uitdrogen, gebruik ik de Drying Lotion van Mario Badescu. (Sorry op de foto ziet het er vies uit, maar de roze substantie blijft helaas plakken aan de bovenkant). Je stipt de puistjes aan met een wattenstaafje voor het slapen gaan. Het irriteert de huid niet en laat de huid ook niet droog of gevoelig achter. De Mario Badescu Drying Lotion (29ml / €18) is verkrijgbaar bij Cosmania, maar ook bij Urban Outfitters (wel wat duurder).

Naast de drying lotion is tea tree olie ook wel het proberen waard. Tea tree olie breng je ook aan met een wattenstaafje, watje of tissue. Let echter wel op dat je hiermee dept en niet gaat wrijven. Als je het rustig dept, dan zullen rode vlekjes en zwellingen afnemen. De geur van tea tree olie is overigens wel vrij sterk, niet iedereen zal dit aangenaam vinden.

En dit waren dan alle stappen en producten die ik gebruik! Ik hoop dat je iets hebt aan dit lijstje! Misschien vind je het leuk om jouw volgorde te benoemen in een comment? Ik ben namelijk erg benieuwd wat voor producten anderen gebruiken! 

Posted by

Hi and welcome to my blog! My name is Wendy Dekker and I'm from the Netherlands. I started this blog to write about my trips, beauty, food and lifestyle. All articles are written in Dutch and English. Have fun!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s