Cityguide: Hotspots in Deventer

Deventer is één van de oudste steden van Nederland, de stad aan de IJssel, Koekstad, Hanzestad, maar ook de stad waar ik ben geboren en getogen! Veel Deventenaren zijn trots op hun stad, omdat het een mooie, gezellige stad is waar veel rijke historie bewaard is gebleven. Graag laat ik je wat van de binnenstad zien voor ik over ga op mijn hotspots zijn in Deventer. 

// Deventer is one of the oldest cities in the Netherlands, the city on the river IJssel, Cake city, Hansa city, but also the city where I’ve been born and raised! A lot of inhabitants of Deventer are proud of their city, because it’s a beautiful and cosy city where the historic city is preserved. I’d like to show you a bit of the historic inner city before I tell you what my hotspots in Deventer are. 

IMG_1608
View over Bergkerk (hill church) left and Lebuinus church on the right.
gemeentehuis0
The Deventer city hall is part of the top 100 Dutch UNESCO monuments list

Deventer is al eens verkozen tot mooiste winkelstad van Nederland, maar wist je ook dat er hele leuke (gratis) evenementen worden gehouden in Deventer? Zo is er het jaarlijkse Dickens Festijn vlak voor Kerst waar je de sprookjesachtige wereld meemaakt die Charles Dickens beschreef in zijn boeken. Meer dan 135.000 bezoekers komen af op het Dickens Festijn waar meer dan 950 figuren bekend van de Dickens boeken komen tot leven. Oliver Twist, Scrooge, Marley en Mr. Pickwick, ze zijn er allemaal!
Walstraat & Bergkwartier / Website

// Deventer has been chosen for best shopping city in the Netherlands, because of the many unique boutiques. But did you know that there are several (free) events that take place in Deventer? The Dickens Festival right before Christmas is being held every year. More than 135.000 persons visit this event where more than 950 characters from the famous books of Dickens will revive. Oliver Twist, Scrooge, Marley and Mr. Pickwick, they are all there!
Walstraat & Bergkwartier / Website

Deventer op Stelten is een driedaags evenement in juli en zorgt ervoor dat Deventer één groot theater is met ruim 150 nationale en internationale voorstellingen. Het is het grootste theaterfestival van Oost-Nederland.
Binnenstad en locaties rondom het centrum (Worpplantsoen & Beestenmarkt) / Website

// Deventer op Stelten is a three-day event in july which turns Deventer city centre into a giant open air theatre stage and with over 150 performers of the highest level from all over Europe and attracts thousand of enthusiastic visitors.
City centre and locations around the city centre (Worpplantsoen & Beestenmarkt) / Website

NachtExpo is een initiatief van twee kunstenaars, Bart Koldewee en Mathijs van Sark. In het centrum, vlakbij het station, hebben zij een (tijdelijke) expositieruimte voor moderne kunst. NachtExpo bestaat uit twee ruimtes welke vanaf de buitenzijde vanaf het gebouw te bezichtigen zijn. Elke maand een nieuwe kunstenaar met nieuw werk zorgt voor een divers aanbod. 
Handelskade 13, tussen zonsondergang en zonsopgang / Facebook / Bart Koldewee / Mathijs van Sark

// NachtExpo (Night Exhibition) is an initiative by two artists, Bart Koldewee and Mathijs van Sark. In the city centre, near the railway station, they have a (temporary) exhibition space for modern art. NachtExpo consists of two rooms which can be viewed from the outside of the building. Every month a new artist will come with new work for variety.
Handelskade 13, between sunset and sunrise / Facebook / Bart Koldewee / Mathijs van Sark

De Walstraat
De Walstraat vind ik één van de leukste straten in Deventer. Daar heb je o.a. de Wallstreet Tea-Rose waar je lekker kan lunchen, maar ook een heerlijke high tea kunt doen. Als je omhoog kijkt buiten bij Tea-Rose, zie je de Oude Vrouwengevangenis. Het verhaal hierachter is dat de gevangenis aan de Walstraat dienst deed van 1818 tot 1905, maar na de bevrijding in 1945 werden in deze gevangenis de vrouwelijke leden van de NSB gevangen gezet, vandaar de naam ‘vrouwengevangenis’. 

Bij Sjokolaa vind je lekkere en eigentijdse chocolade. Als je geluk hebt, ruik je de vers gebrande koffie van Roemar Koffiebranderij waar je koffie kunt drinken zoals het hoort: eerlijk, ambachtelijk en authentiek. Daarnaast heeft Roemar een keur aan theesoorten die u zelf kunt scheppen en mêleren in de Theesteeg ernaast. Er zijn nog veel meer leuke, authentieke winkeltjes te ontdekken in de Walstraat. Daarnaast is de Walstraat versierd met mooie schilderijen die heel toepasselijk zijn tijdens het Dickens festijn. 

// The Walstraat (Wallstreet)
The Walstraat is one of the best streets to visit in Deventer. There you can find the Wallstreet Tea-rose where you can grab a lunch or a delicious high tea. Outside Tea-rose when you look up you can see the Old Prison for Women. The story is that the building served as a prison between 1818 til 1905, but after the liberation in 1945, mainly female members of the NSB, were held captive there. 

At Sjokolaa you can find delicious chocolate. When you’re lucky, you can smell fresh roasted coffee from Roemar where you can drink coffee the way that’s supposed to be: fair trade, artisan and authentic. Roemar also has a variety of teas which you can sort and create yourself in the Tea alley next to Roemar. There are many more authentic stores to be discovered in the Wallstreet. The Wallstreet is also decorated with beautiful paintings which are very suitable during the Dickens festival. 

De Hoge Ramen
In 1980 is het begonnen als een antiekwinkeltje, maar daar zie je niets meer van terug. De Hoge Ramen heeft voor ieder wat wils: van kitsch tot design, keuken, meubels, badkamer, kado, boeken, kleding, kinderspeelgoed, verrassende woonaccessoires enzovoorts. Daarnaast beslaat De Hoge Ramen vier historische panden welke helemaal in elkaar doorlopen.
Grote Overstraat 46 / Website

// De Hoge Ramen
Started in 1980 as a antique shop, but now it’s something totally different. De Hoge Ramen has something for everyone: from kitsch to design, kitchen, furniture, bathroom, gifts, books, clothing, toys, surprising living accessories and so on. Walking through the store, you’ll find that it is connected in four buildings.
Grote Overstraat 46 / Website

Deventer Koekwinkel
Deventer en koek zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan 400 jaar wordt de wereldberoemde kruidkoek in deze historische Hanzestad gebakken. Jb. Bussink is de enige koekbakker die tot op de dag van vandaag de echte Deventer Koek bakt, volgens een eeuwenoud en nog immer geheim recept. Liefhebbers van Deventer Koek komen nog altijd van heinde en ver naar het knusse Deventer Koekwinkeltje voor hun favoriete lekkernij.
Brink 84 / Website

// Deventer cake shop
Deventer and cake are connected to each other. For more than 400 years this famous gingerbread is made in this historic Hansa city. Jb. Bussink is the only pastrycook who still bakes the real Deventer cake, according to an old and secret recipe. Deventer cake lovers still come from far far away to this cozy Deventer cake shop for their favorite delicacy.
Brink 84 / Website

PLEK conceptstore
Sinds maart 2015 is PLEK geopend in Deventer. PLEK is geïnspireerd door trips naar Kopenhagen, Berlijn, Parijs, Milaan en het Comomeer. PLEK heeft mooie kleding van merken zoals Love Stories, Filippa K, Samsøe & Samsøe en RAINS. Daarnaast hebben ze sieraden van Anna & Nina, kekke zonnebrillen van Le Specs, horloges van Komono en een heleboel leuke dingen voor in huis. Even wat chillen en koffie drinken na het shoppen is ook mogelijk. PLEK is overigens ook in Rotterdam te vinden (Nieuwe Binnenweg 178).
Engestraat 15-17 / Website

// PLEK conceptstore
Since march 2015, conceptstore Deventer opened it’s doors in Deventer. PLEK is inspired by trips to Copenhagen, Berlin, Paris, Milan and Lago di Como. PLEK has beautiful clothes from brands like Love Stories, Filippa K, Samsøe & Samsøe and RAINS. They also have jewelery from Anna & Nina, cool sunglasses from Le Specs and watches from Komono. It’s also possible to have a coffee and lounge a bit after your shopping experience.
Engestraat 15-17 / Website

Lentelink Chocolaterie & Tearoom
Bij Lentelink worden de heerlijkste gebakjes, koekjes en taarten gemaakt. Ook kun je hier bonbons en truffels vinden. Lentelink heeft een banketbakkerij in de Nieuwstraat, maar in de Chocolaterie & Tearoom kun je lekker genieten van een kop thee of koffie en wat lekkers on the side.

Enge straat 2-4 / Website

// Lentelink Chocolaterie & Tearoom
The most delicious pastries, cookies and pies are made at Lentelink. You can also find bonbons and truffles here. Lentelink has a sweetshop in the Nieuwstraat, but in the Chocolaterie & Tearoom you can enjoy a nice cup of tea or coffee and some pastries on the side.
Enge straat 2-4 / Website

De Broodbode
Dit is bij uitstek één van mijn favoriete lunchplekjes! De Broodbode is in Enschede begonnen en is, tot mijn vreugde, sinds september 2016 ook in Deventer te vinden! De Broodbode maakt heerlijk belegde broodjes van verse desembrood. Mijn favoriet is de focaccia met carpaccio.
Lange Bisschopstraat 5 / Website

// The Broodbode
This is by far one of my favorite lunch spot. The Broodbode started out in Enschede and they have been in Deventer since september 2016! The Broodbode makes the most delicious sandwiches from fresh sourdough bread. My favorite is the focaccia with carpaccio.
Lange Bisschopstraat 5  / Website

Gio’s Gelateria & Caffé
Voor overheerlijke in-huis bereidde gelato, fair trade koffie en verrukkelijk gebak moet je bij Gio’s zijn. Gio’s was voorheen alleen te vinden op Bonaire en St. Maarten, maar het is nu ook te vinden in Deventer!
Grote Kerkhof 24 / Facebook

// Gio’s Gelateria & Café
For delicious home-made ice cream, fair trade coffee and ravishingly pastries, you have to go to Gio’s! Before it came to Deventer, Gio’s was only to be find in Bonaire and St. Maarten.
Grote Kerkhof 24 / Facebook

De Hip & Plato
In De Hip kan alles! Je kunt er gezellig eten en een drankje doen, maar er zijn ook regelmatig live-optredens, je kunt er zelfs winkelen in de Hipshop. 
De Plato zit boven De Hip en is via de trap, meteen bij de ingang, te bereiken. Hier kun je allerlei cd’s, dvd’s, vinyl platen, platenspelers en veel meer vinden. Daarnaast helpt het vriendelijke personeel je met al je vragen.
Brink 21 / Website de Hip Website Platomania

// De Hip & Plato
In De Hip is everything possible! You can grab a bite and a drink, but there are also live concerts and you can even shop in the Hipshop. The Plato is upstairs and you can reach it via the stairs at the entrance. Here you can find all kinds of cd’s, dvd’s, vinyls, turntables and much more. The friendly staff will help you with all your questions.
Brink 21 / Website de Hip Website Platomania

DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal
De stadsbrouwerij is het adres in Deventer voor de lekkerste bieren, een hapje eten, rondleidingen, proeverijen, je verjaardag, borrelen met collega’s maar ook om eens te vergaderen vóór de borrel. 

In een oud industrieel pand met een sfeervolle inrichting kun je zien hoe bier gemaakt wordt, een praatje maken met de brouwers en de bieren proeven in het gezellige proeflokaal. En als de zon schijnt zoek je een plekje op het grote terras achter de brouwerij.
Sluisstraat 6 / Website

// DAVO Bieren City Brewery & Tasting Room
The city brewery is the place to go to in Deventer for the best beers, grab something to eat, tours, tastings, celebrating your birthday, bubbling with colleagues, but also to gather before a drink. 

In an old industrial building with a tasteful decor you can see how beer is made, you can smalltalk with one of the brewers and taste beer in the tasting room. When the sun is shining, you can find yourself a place on the big terrace behind the brewery. 
Sluisstraat 6 / Website 

Dit was natuurlijk maar een greep van de zoveel leuke dingen die je kunt doen en zien in Deventer, maar dit waren een paar van mijn hotspots. Ik hoop dat je het leuk vond om dit te lezen! 😃

// These were only a few of the many things you can do and see in Deventer, but these were a few of my hotspots. I hope you enjoyed reading this! 😃

Until next time

Posted by

Hi and welcome to my blog! My name is Wendy Dekker and I'm from the Netherlands. I started this blog to write about my trips, beauty, food and lifestyle. All articles are written in Dutch and English. Have fun!

2 thoughts on “Cityguide: Hotspots in Deventer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s